Bir önceki İntermittent Fasting, Aralıklı Oruç başlıklı yazımı okumuşsanız, if hakkında bilgi edinmişsinizdir. Eğer okumadıysanız önce onu okumanızı tavsiye ederim. Bu yazımda spor yapanlar için intermittent fasting, aralıklı oruç konusundan bahsedeceğim.
Spor yapan kişilerin birincil amacının fiziklerinin görsel halini iyileştirmek olduğunu, sağlıklı yaşam amacının geri planda kaldığını artık anlamış bulunuyoruz. Doğru olan ise sağlıklı yaşam ve hastalıkları önlemek için spor yapmak. Ama biz yinede konumuzu dağıtmadan, görsellerini daha iyiye taşımayı amaçlayan kişiler için if konusundan bahsedeceğiz.
Fiziklerini daha iyi hale getirmek isteyen bir çok kişi, yağlarından kurtulmak için sporun yanında çeşitli beslenme planlarını da uyguluyorlar. Çok popüler olan metabolik beslenme kursumdan sonra, sporcular için detaylı bir bölüm içeren intermittent fasting kursumda bahsettiğim bazı detayları burada sizlere de vermek istedim. Hazırsanız başlayalım.

Spor Yapan Kişiler Aralıklı Oruç Uygulayabilirler Mi?
Asıl soru neden uygulayamasınlar olmalı. Spor yapan kişilerin if uygulayabilmesi gayet normal bir durum. Fakat uygularken, spor saatlerine dikkat etmek ve doğru zamanda yapılan beslenme ile uyumlu şekilde antrenman yapmak, zarar vermeden faydayı arttıracaktır.
Daha önceki yazımızda şehir ve modern yaşama başlamamış insanların if benzeri bir beslenme şekli ile yaşadıklarından bahsetmiştim. Bu demek oluyor ki, bu insanlar, normal işlerini ve günlük rutinlerini if uygularken sürdürebiliyorlardı. Belki sabah uyandıklarında, bir şeyler yemeden önce, tarla işleri, ahır işleri, taşıma ve buna benzer birçok işi yapıyorlardı. Eğer yaşam tarzımız içerisinde köy hayatını gözlemleme imkanımız olduysa, hala orada insanların (özellikle ileri yaştakilerin) günde iki öğün yediklerine şahit oluruz. Genelde uyanırlar, biraz çalışırlar ve sonrasında kahvaltı yaparlar. Devam edelim.
Vücut Geliştirme İçin İntermittent Fasting
Vücut geliştirmenin doğasında yoğun şekilde kalori alımı, aşamalı yüklenme ve kas gelişimi vardır. Sporcular kendileri için belirledikleri formlara ulaşana kadar, kalori alımını amaca göre değişken hale getirirler. İf açısından baktığımızda yeterli kalori alımı, yeterli protein, karbonhidrat ve yağ alımı sağlanırsa, gelişim ve ilerlemede sorun olacak gibi bir durum görünmüyor. Burada önemli olan, antrenmanın ne zaman yapılacağıdır.
İf uygulayanlar genel çerçevede, 12:00-20:00 arasında bulunan 8 saat süresince gereken besinleri tüketirler ve geri kalan 16 saatlik süre boyunca besin tüketmezler. Bu sayede vücutlarında bazı metabolik olayların daha rahat şekilde gerçekleşmesine izin verirler.
Vücut geliştirme yapan kişiler, kuvvet sporu ile uğraştıkları için, antrenman öncesinde yeterli karbonhidrat tüketimine önem verirler ve özellikle antrenman sonrası vücuda gerekli besinleri sağlamak için gecikmeden kaliteli bir öğün tüketmeye çalışırlar.
Bir üst paragrafta verdiğim bilgiden yola çıkarsak, aç karnına ağırlık çalışmak ve ağırlık çalıştıktan sonra aç kalmak çok akıllıca görünmüyor. Eğer sporcu if uyguluyorsa, açlık saatinde antrenman yapmak yerine, ilk öğünü tükettikten bir süre sonra antrenman gitmek ve sonrasında gerekli besinleri alabilmek için 2-3 öğün yapacak kadar kendisine süre tanımak çok daha verimli olabilir.
12:00 da ilk öğününü yapan sporcu, 18:00 e kadar antrenmanını tamamlarsa ve 20:00’dan önce beslenmesi için yetecek kadar makro besinleri tüketirse, her şey yolunda gidecektir. Burada önemli olan, gelişim için yeterli besinleri bu 8 saatlik süre içerisinde tüketebilmek.
Yeri gelmişken söylemekte fayda var, aç karnına ağırlık çalışıp üzerine 8 saat boyunca beslenen tanıdıklarımda var. Fizikleri de iyi şekilde gelişiyor. Doğru olduğunu savunmuyorum ama böyle kişiler var. Kendileri ile konuştuğumda, antrenman performansının bir miktar daha düştüğünü söylüyorlar, fakat bireysel gözlemleri, gelişimde azalma olmadığı yönünde. Son paragraf tamamen kişisel yorumlarıdır.
Takım Sporcuları ve Performans Sporcuları İçin İntermittent Fasting
Takım sporcularından kastım, futbol, basketbol, hentbol gibi performans önceliğinin kas görünümünden daha önce geldiği spor dallarıdır. Bu kısmın içerisinde şimdilerde popüler olan crossfit çalışmalarını da ekleyebiliriz.

Bu spor dallarında karbonhidratın önemi oldukça fazladır. Genel olarak diğer spor dallarına göre sporculara daha fazla karbonhidrat tüketme ihtiyacı hissederler.
Bu sporcular içinde, antrenman planlaması olabildiğinde ilk öğünden sonra olmalıdır. Antrenman veriminin artması, performansın desteklenmesi için tokluk saatleri içerisinde yapılacak antrenman daha olumlu sonuçlar elde edilmesine olanak sağlayacaktır.
Pilates, Yoga Pratikleri Yapan Kişiler İçin İntermittent Fasting
Bu pratikleri uygulayan kişilerin performans kaygısından ziyade, görünüm kaygısı olmasında dolayı, açlık saatlerinde de pratik yapmalarında genel anlamda sakınca yoktur.
Yukarıda bahsettiğim diğer sporcuların maruz kaldığı ağır fizyolojik etkilerin, pilates ve yoga gibi pratiklerde gözlemlenmemesi if uygulaması sırasında tokluk saati antrenmanını gerektirmez.
İntermittent fasting uygulama detayları ve spor branşına göre beslenme detaylarını öğrenmek için intermittent fasting kursumu inceleyebilirsiniz.
0 yorum